Drammen Flyklubb
En av landets største og eldste flyklubber som holder til på Hokksund flyplass.
(Stiftet 1936)
Kontakt Seilflygruppa
Nestleder: Mats Holen T:90737210
Slepsjef: Peder Kristiansen
Acrosjef: Vegard Halden
Skolesjef: Jon Vedum
Epost:skolesjef
Kontakt oss: Epost:seilfly
Seilfly
Seilflyaktivitet på Hokksund flyplass
Seilflyging er en aktivitet for alle! De fleste som lærer seg å fly angrer på at de ikke startet tidligere. Følelsen av å selv styre flyet du sitter i er ubeskrivelig. Seilflyging er den enkleste og rimeligste måten å få førstehåndserfaring med flyging på, alt du trenger å gjøre er å møte opp på Hokksund flyplass en dag vi organiserer aktivitet (se kalenderen som velges i menyen under seilfly) og så går resten av seg selv. Du trenger ingen spesielle egenskaper, evner eller ressurser for å kunne fly. Alle kan få det til med regelmessig og strukturert trening. Det er ingen øvre eller nedre aldersgrense, men du må ha fylt 16 år for å fly opp til sertifikat og vi kan begynne organisert opplæring fra fylte 13 år. Uansett om du går videre med opplæring eller ikke, kan vi garantere deg en fantastisk opplevelse med verdens beste utsikt.
Vi brenner for å lære deg å fly og gleder oss til å gi deg gode og inspirerende opplevelser både i lufta og på bakken. Velkommen til seilflyging på Hokksund flyplass.- Prisliste: Prisliste-DFK-Seil-2024
Pilot briefing
Det er obligatorisk å møte til briefing om du skal fly. Unntak avtales direkte med ansvarlig seilflyleder (ASL). Det er ofte mulig å få til flyging utenom disse dagene og tidspunktene også. Da må du avtale med en slepeflyger og eventuelt en instruktør om du trenger det. Møt gjerne opp tidligere for klargjøring av fly.
I sesongen (vanligvis mai-oktober) er det briefing presis:
- kl 10:00 [CET] lørdag
- kl 11:00 [CET] søndag
- kl 17:00 [CET] onsdag
Påmelding / MyWebLog
Meld deg på i MyWebLog med info om hva du tenker å fly og hva du trenger av instruksjon slik at instruktørene kan planlegge dagen på forhånd. Om du ikke har tilgang til MyWebLog enda kan du også enkelt si ifra til ansvarlig seilflyleder (ASL) for dagen. Husk å gi beskjed om du ikke kommer allikevel da instruktørene forbereder seg i forkant på antall elever de skal instruere og hva disse trenger å trene på.
Oppmøte og forbredelser
Oppmøte er senest til briefing og aller helst før for å få startet prosessen med å klargjøre fly. Alle som flyr forventes å bidra til at flyene er ryddet inn i hangar på slutten av dagen. Ikke glem at all tid og innsats fra instruktørene er dugnadsbasert og for de fleste kommer instruksjonen i tillegg til vanlige fulltidsjobber. Det er alltid trivelig å rigge ned sammen med andre og innimellom er det noen herlige klubbmedlemmer som stiller med kaffe, vafler og pølser etter endt dag som vi nyter sammen.
For at vi skal få mest mulig ut av dagen er vi helt avhengige av at alle som skal fly bidrar til forberedelsene før flyging og til nedrigging etter flyging. Vi prøver også å holde effektiviteten oppe gjennom dagen og er avhengig av bistand på bakken for å få ting til å flyte. Hvis du har bekjente/familiemedlemmer som har mulighet til å hjelpe til i løpet av dagen, vil dette være til stor fordel for deg og alle andre som skal fly. Dette gjelder enkle ting som å hente tilbake fly som har landet, hente og koble i line før avgang, holde vingen ved avgang samt loggføre starter samt betjene radioen på bakkestasjonen. Det spiller ingen rolle om de du tar med aldri har vært på en flyplass før, vi lærer villig bort det som trengs i tillegg til en liten sikkerhetsbrief før de får bevege seg inn på flyplassområdet.
Sikkerhet på flyplassen
- Ikke gå ut på landingsbanen uten at du har fått tillatelse eller tydelig instruks fra kyndig personell. Et seilfly som lander er lydløst frem til noen få sekunder før det treffer deg. Løft blikket og se deg rundt. Beveg deg langs kanten av banen om du skal til baneenden.
- Ikke gå i nærheten av propellene på motorflyene våre, uansett om motoren går eller ikke. En propell som går er vanskelig å se og er livsfarlig. Hold deg generelt så langt unna propeller som det er praktisk mulig. Må du passere motorfly, gå alltid forbi bak ved halen.
- Vær forsiktig i håndteringen av flyene våre og når du er rundt dem. De er tidkrevende og dyre å reparere og det er lett å påføre dem skade i et uforsiktig øyeblikk. Få noen kyndige til å vise deg hvor og hvordan du kan håndtere flyene på en god måte som ikke medfører skade. Skulle du likevel være uheldig, gi beskjed med en gang slik at vi ikke risikerer å fly med et skadet fly uten å vite om det.
Seilflyskolen
Seilflygruppa arrangerer både teorikurs, praktisk opplæring og til flygebevis for seilfly. Vi har ca. 15 instruktører som bidrar på sin fritid, uten noen form for godtgjørelse, for å hjelpe deg å bli en god seilflyver. Hvis du har bestemt deg for å satse på seilflyging, så er det bare å sette i gang med innmelding i klubben og praktisk opplæring. Er du usikker på om du skal satse på dette så avholder vi introduksjonskurs i løpet av sommeren, noe som vil gi deg litt opplæring uten for mye binding. I tillegg til informasjon om opplæring, kan du også lese litt om hva som venter deg når du har fått flygebeviset ditt.
Husk at all seilflyaktivitet drives i klubbregi og på dugnadsbasis. Det er ingen som er ansatt, og alle må hjelpe til både med vedlikehold og bakketjeneste. Det er også en god seilflyskikk og praksis at de som skal fly må stille opp til morgenbriefing (lørdag kl 10:00 og søndag kl 11:00) og at man er til stede hele dagen slik at ikke et fåtall blir stående igjen med all opprydding. Kontaktperson for seilflyskolen er skolesjefen.
Seilflyging for funksjonshemmede
Drammen Flyklubb tilbyr rullestolbrukere teoretisk og praktisk opplæring som fører frem til seilflybevis.
Teoriundervisningen foregår i klubbens nye universelt utformede klubbhus, som blant annet er utstyrt med rullestolrampe, stort bad og toalett, samt hvilerom.
Den praktiske opplæringen foregår i et fabrikknytt to-seters skolefly som klubben mottok i mai 2016. Flyet er identisk med vanlige to-seters seilfly, men er i tillegg utstyrt med ett ekstra håndtak som styrer de funksjonene som vanligvis blir styrt med bena.
Hvis du er rullestolbruker og ønsker mer informasjon om hvordan bli seilflypilot, kan du kontakte skolesjefen.